Me ammutasime inspiratsiooni kahest klassikalisest Itaalia köögi retseptist, ahjupastast ja baklažaaniparmigiana, et valmistada rikkalik ja maitsev pearoog: lumaconi alla parmigiana! See hiiglaslik pastavorm sobib eeskätt rikkalike ja toekate kastmete jaoks, mida saab muuta ka maitsvateks täidisteks, nagu näiteks lumaconi vorsti ja suitsujuustuga. Parmigiana variandi puhul alustasime lihtsast tomatikastmest basiilikuga, mis rikastatakse seejärel praetud baklažaanide, mozzarella ja Parmigiano juustuga enne ahjus gratineerimist. See on ideaalne ettevalmistamiseks, kui on oodata külalisi, sest samal ajal kui vorm ahjus küpseb, on sul aega külalistega tegeleda!
Koostisosad
- 300 g baklažaane
- 600 g mozzarellat
- 200 g Parmigiano Reggiano DOP
- 50 g basiilikut
- Vajalikus koguses ekstra neitsioliiviõli
- Vajalikus koguses peensoola baklažaanidele
- 30 g universaalset jahu (tüüp “00”)
- 200 g maapähkliõli praadimiseks
- 600 g konservitud tomatit (tomatipasta)
- 800 g ekstra neitsioliiviõli
- 1 küüslauguküüs
- Basiiliku lehti kaunistamiseks
- Vajalikus koguses peensoola
- Vajalikus koguses musta pipart
Valmistamine
- Lõika baklažaanid kuubikuteks ja pane need sõelale. Lisa 30 g jämedat soola ja lase neil vähemalt tund aega seista, et liigne vesi välja tuleks.
- Valmista tomatikaste: kalla pannile oliiviõli ja kuumuta selles küüslauguküüs. Lisa tomatipasta, maitsesta soola ja pipraga ning lase 30 minutit vaikselt haududa. Eemalda küüslauk, lisa kätega purustatud basiilikulehed ja pane kaste kõrvale.
- Prae kuubikuteks lõigatud mozzarella õlis ja kuivata liigne õli paberrätikutega. Kata baklažaanikuubikud ühtlaselt jahuga ja prae need õlis, kuni need on kuldpruunid. Kuivata üleliigne õli paberrätikutega ja pane kõrvale.
- Keeda lumaconi pastat soolaga maitsestatud vees 8 minutit. Kurna ja sega pastakastmega.
- Määri ahjuvorm (30×20 cm) oliiviõliga. Pane sinna pool pastast, lisa praetud baklažaanid, mozzarella kuubikud ja mõned rebitud basiilikulehed. Kalla peale ülejäänud pasta ja kate Parmigiano juustuga.
- Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Lase veidi jahtuda enne serveerimist.
Säilitamine
Parmigiana lumaconi võib säilitada külmkapis toidukilega kaetult kuni 2 päeva. Külmutamist ei soovitata.
Nõuanne
Külalised on tulemas, aga kardad, et ei oska aega õigesti planeerida? Pole probleemi! Võid vormi varem valmis teha ja enne serveerimist näidatud aja järgi küpsetada. Et kaste oleks pastas ühtlaselt jaotunud, võid osa kastmest otse pasta sisse valada!