Vajad abi? Kirjuta klienditugi@gustus.ee

🚚 Tasuta tarne alates 50€

Autentne liha Pizzaiola retsept: Itaaliapärane praad tomatikastmes

Otsid kiiret ja maitsvat itaalia õhtusööki, mis tabab kõiki õigeid noote? See liha pizzaiola stiilis retsept pakub õrnu praelihaviilusid (või teie lemmikliha) vürtsikas tomatikastmes, mis on immutatud küüslaugu, pune ja oliiviõliga. See on täiuslik näide Itaalia mugavustoidust, mis on piisavalt lihtne argipäeva õhtuks, kuid piisavalt eriline, et seda jagada. Kas kasutate veise-, kana- või sealiha või isegi taimset valku, teile meeldivad selle klassikalise ühe panniga toidu julged maitsed ja lihtsus.

Miks liha Pizzaiola stiilis?

Pizzaiola tehnika on pärit Napolist ja Itaalia Campania piirkonnast. “Alla pizzaiola” tähendab sõna-sõnalt “pitsameistri stiilis” – mõtle kõigile klassikalistele pitsamaitsetele (tomat, küüslauk, pune, pune, oliiviõli), mis on küpsetatud mahlaste lihatükkidega. Seda meetodit kasutati traditsiooniliselt selleks, et muuta kõvemad lihatükid maitsvalt pehmeks, hautades neid maitsvas tomatikastmes.

  • Peresõbralik: Kuid seda on lihtne kohandada lisavürtside või soolaste oliividega.
  • Kiire ja lihtne: üks pann, minimaalne ettevalmistus ja õhtusöök on valmis vähem kui 40 minutiga.
  • Mitmekülgne: Pizzaiola sobib prae, sealiha, vasikaliha või isegi kanaga – ja seda saab teha ka tofu või seitaniga taimetoiduks.
  • Ideaalne söögi valmistamiseks: Kaste sobib suurepäraselt ülejääkide valmistamiseks, soojendub suurepäraselt ja on fantastiline koos pasta või leivaga.

Sukeldu selle autentse itaalia argipäeva õhtusöögi sisse ja lase aroomil viia sind neapolina kööki!

Liha alla Pizzaiola koostisained

Lihapizzaiola stiili ilu seisneb selle mitmekülgsuses ja kvaliteetsete koostisosade kasutamise tähtsuses. Parima tulemuse saavutamiseks valige prae või eelistatud liha ning valige kõige värskemad tomatid, tugev oliiviõli ja aromaatne pune.

Peamised koostisosad

  • 400-500 g veiselihapraad (sisefilee, rump või ümmargune; või kasutada kana-, sea-, vasika-, tofu- või seitanfileed), umbes 1 cm paksuselt viilutatud.
  • 2-3 spl Gustus orgaanilist ekstra neitsioliiviõli
  • 2-3 küüslauguküünt, purustatud või õhukeselt viilutatud
  • 400 g (1 purk) kooritud tomateid (terved/konservid), tükeldatud – või 350 ml tomatipassaat; või kasutada 4-5 küpset, värsket tomatit (tükeldatud) hooajal.
  • 1,5 tl kuivatatud pune (või 2 spl värsket, hakitud)
  • Sool ja värskelt jahvatatud must pipar, maitse järgi
  • Valikuliselt: 8-10 musta oliivi (kivideta ja pooleks lõigatud), 1 spl kappari (loputatud), näputäis tšillihelbeid, 1 väike sibul (peeneks hakitud), lonks kuiva valget veini, värske petersell, hakitud mozzarella juust (serveerimiseks).

Vt ka: Alce Nero tomatipüree rikkalikuma kastme saamiseks.

Asendused ja variatsioonid

  • Valguvahetused: Kasutage seakotletid, õhukesed vasikalihakotletid, kondita kanarindu/-kintse (1 cm pikkuseks pekstud) või taimetoitlasena küpsetatud tofut/seitanit.
  • Vähese süsivesikute sisaldusega/gluteenivaba: See roog on loomulikult gluteenivaba ja piimavaba, kui seda serveeritakse ilma leiva või juustuta.
  • Ürtide segu: Proovige lisada näpuotsaga tüümiani või basiilikut.
  • Lisage soojust: Vürtsika pizzaiola-kastme saamiseks segage sisse näputäis tšillihelbeid.
  • Pakendatud tomatid: Le Conserve della Nonna, näiteks Le Conserve della Nonna.

Samm-sammult juhised (Kuidas valmistada liha alla Pizzaiola)

  1. Valmistage liha ette: kui kasutate praad, kuivatage see õrnalt paberrätikutega. Maitsestage mõlemad pooled soola ja pipraga. Õhukeste jaotustükkide, näiteks sea-, kana- või vasikaliha puhul kloputage ettevaatlikult ühtlaselt 1 cm paksuseks.
  2. Kuumutage õli: Kuumutage oliiviõli suurel pannil või praepannil(eelistatavalt roostevabast terasest või malmist) keskmisel kuumusel.
  3. Küpseta liha: Lisage liha ühes kihis. Küpseta 1-2 minutit ühe külje kohta, kuni see on pruunistunud (ära paisuta liiga palju; vajadusel töötle partiide kaupa). Tõsta liha taldrikule.
  4. Sauteeri aromaatseid maitseaineid: Alandage kuumust keskmisele. Lisage purustatud küüslauk (ja sibul, kui kasutate). Hautage õrnalt, kuni see lõhnab ja pehmeneb, umbes 1-2 minutit – vältige küüslaugu pruunistumist.
  5. Kustutage pann (valikuline): Valage juurde lonks valget veini ja laske sellel 1 minutil pritsida, kraapides kõik maitseained pannipõhjast üles.
  6. Valmistage pizzaiola kaste: Lisage tükeldatud tomatikonservid või passata, pune ning näputäis soola ja pipart. Sega juurde oliivid, kapparid ja tšillihelbed, kui kasutad. Keetke katmata 10-15 minutit, aeg-ajalt segades, kuni see on pisut paksenenud ja hapukas.
  7. Pange liha tagasi kastmesse: Asetage küpsetatud lihalõiked tagasi pannile, asetades need kastmesse. Lusikake kaste peale.
  8. Keetke õrnalt: Kata ja keeda madalal kuumusel 5-10 minutit, kuni liha on läbiküpsetatud ja pehme (aeg sõltub paksusest ja jaotustükist). Praad on kõige parem kergelt roosa; õhemad tükid valmivad kiiremini. Vältige üleküpsetamist!
  9. Lõpetage ja serveerige: Maitsesta ja kohanda maitseid soola ja pipraga. Haki peale hakitud peterselli või värsket pune ja soovi korral lisa viimasel 2 minutil mozzarellat.
  10. Serveeri kuumalt: lusikaga lusikake lisakastet liha üle ja tooge kohe lauale.Visuaalne nõuanne: kaunistage värske maitsetaimega ja tilgutage hea oliiviõli, mis annab kutsuva lõpptulemuse.

Kasulikud nõuanded: Lase kastmel teha pehmendustööd. Kaste peaks olema rikkalik ja mitte vesine; kui see on liiga õhuke, keeda katmata veidi kauem. Täiendava maitse saamiseks laske roogil enne serveerimist kuumalt “puhata”, et mahlad sulanduksid.

Retsepti variatsioonid ja serveerimisettepanekud

Igal itaalia perekonnal on oma liha pizzaiola stiilis! Proovige neid inspireeritud väändeid ja serveerimisnippe:

  • Neapoliidi stiilis: Rohkem pune, kapparid ja mustad oliivid – klassikalised Campania maitsed.
  • Rooma pizzaiola: Pehmem, magusam kaste, mis on sageli viimistletud peterselli või basiilikuga.
  • Lisage mozzarella: Enne serveerimist lisage viilutatud mozzarellat, et saada pitsatüüpi puudutus.
  • Tee see hapukamalt: Topelt tomatid ja serveeri pastakastmeks.

Mida serveerida liha alla pizzaiola juurde?

  • Pasta peale kuhjata – AlceNero Paccheri või Rummo Tagliatelle on ideaalsed partnerid.
  • Imeda kaste sisse maheda itaalia leiva või focaccia’ga.
  • Serveeri koos kreemja kartulipüree, polenta või rohelise salatiga, et valmistada rikkalik söök.
  • Hoidke seda kergelt, kasutades tasakaalustatud taldrikuks praetud spinatit või röstitud köögivilju.

Näpunäiteid säilitamise, soojendamise ja külmutamise kohta

Pizzaiola on järgmisel päeval sama maitsev! Siin on, kuidas seda õigesti säilitada:

  • Külmutus: Säilitage jääke õhukindlas konteineris külmikus kuni 3 päeva.
  • Taas soojendamine: Kuumutage uuesti ettevaatlikult madalal kuumusel, lisades kastme paksenemise korral veidi vett. Vältige mikrolaineahjus ülekuumutamist (võib liha kõvaks muuta).
  • Külmutamine: Jah, pizzaiola liha saab külmutada! Portreteerige sügavkülmutuskindlatesse anumatesse. Külmutage kuni 2 kuud. Sulata üleöö külmkapis ja kuumuta ettevaatlikult uuesti, nagu eespool kirjeldatud.

Vihje: kaste külmutab eriti hästi – ideaalne kiireks pastaõhtuks!

Korduma kippuvad küsimused (KKK)

Milline lihalõik on parim pizzaiola stiilis?

Traditsioonilistes retseptides kasutatakse taskukohaseid, õhukesteks lõigatud veiselihapraadi, näiteks sisefilee, ümmargune või rump. Siiski sobivad suurepäraselt ka seapraad, kondita kanarind või -reie, vasikaliha kotletid või tofu.

Mida tähendab “alla pizzaiola”?

“Alla pizzaiola” tähendab tõlkes “pitsameistri stiilis”, kirjeldades toitu, mida valmistatakse pizza ikooniliste koostisosadega: tomatite, küüslaugu, oliiviõli ja pune.

Kas ma võin teha pizzaiolat kana- või sealihaga?

Absoluutselt! Nii kana kui ka sealiha sobivad hästi pizzaiola stiilis. Hoidke jaotustükid õhukesed ja kohandage küpsetusaega, et vältida kuivamist.

Kuidas hoida liha küpsetamise ajal õrnana?

Küpseta liha kiiresti, seejärel lõpeta see õrnalt keevas kastmes. Ärge küpsetage üle – laske jääksoojusel küpseda ja laske õhematel jaotustükkidel enne serveerimist puhata.

Kas ma võin liha pizzaiola külmutada hilisemaks?

Jah! Jahuta ülejäägid täielikult maha, seejärel külmutage neid portsjoniteks kuni 2 kuuks. Sulata ja kuumuta uuesti ettevaatlikult, et saavutada parim tekstuur.

Kas liha alla pizzaiola on gluteenivaba või piimavaba?

See on loomulikult gluteenivaba ja piimavaba, kui jätate mozzarella vahele ja väldite selle serveerimist nisuleiva või pastaga.

Mida saab serveerida koos liha pizzaiola?

Serveeri koos pasta(tagliatelle), krõbeda leiva, kartuli või polentaga. Lisage kõrvale värske salat või röstitud köögiviljad.

Kas värskete tomatite asemel võib kasutada purki pandud tomatikastet?

Jah, kasutage mugavuse huvides kvaliteetset purgikastet nagu Le Conserve della Nonna. Reguleerige soola ja pune maitse järgi.

Kui vürtsikas on pizzaiola kaste?

Traditsiooniliselt mahe, kuid võite lisada tšillihelbeid, et anda hoogu. Reguleerige kuumust oma maitse järgi!

Kas ma võin seda ahjus küpsetada, mitte pliidil?

Jah. Küpseta liha ja valmista kaste nagu eespool kirjeldatud, siis tõsta kõik küpsetusnõusse. Küpseta 180 °C (355 °F) juures 20-25 minutit või kuni liha on pehme.

Keeda ja jaga! Nautige seda klassikalist itaalia steik-pizzaiola’t oma järgmisel pereõhtusöögil. Kui proovite meie retsepti, jätke kommentaar või märgistage meid oma loominguga. Ja võitmatu, autentse maitse saavutamiseks ärge unustage proovida meie ülalpool toodud partnerite esmaklassilisi itaalia oliiviõlisid ja tomateid. Buon appetito!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga