Vajad abi? Kirjuta klienditugi@gustus.ee

🚚 Tasuta tarne alates 50€

Lihtne autentne Focaccia retsept oliiviõli ja maitsetaimedega

Kuidas teha autentset Focaccia saia

Sissejuhatus

Focaccia on ikooniline itaalia sai, mis on tuntud oma pehme tekstuuri, kuldse kooriku ja ekstra neitsioliiviõli ja värskete maitsetaimede rikkaliku aroomi poolest. See traditsiooniline pärmileib on pärit Itaaliast Liguuria maakonnast ja on saanud ülemaailmselt armastatud oma vastupandamatu maitse ja mitmekülgsuse tõttu – kas siis ahjust soojalt või viilutatult võileibade ja eelroogade valmistamiseks. Selle focaccia retsepti teeb eriliseks selle lollikindel meetod: minimaalse sõtkumisega ja lihtsate, igapäevaste koostisosadega saavutate pehme, õhulise murenemise ja kaunilt krõbeda pinna. Olenemata sellest, kas olete kogenud pagar või algaja, kodune focaccia toob autentse itaalia leiva võlu otse teie kööki.

Focaccia koostisained

Kui mõtled , mida focaccia valmistamiseks vaja on, kogud allpool need klassikalised focaccia koostisosad. Iga koostisosa mängib leiva tekstuuri ja maitse arendamisel olulist rolli. Võid vabalt segada ja sobitada toppinguid oma lemmikviimistluse jaoks!

  • Jahu:
  • Pärm: 7 g (1 pakk) aktiivset kuivpärmi või kiirpärmi.
  • Soe vesi: 350-375 ml (just soe, umbes 40 °C).
  • Ekstra neitsioliiviõli: 60 ml (pluss veel tilgutamiseks); proovige Gustus Organic Extra Virgin Olive Oil.
  • Peene meresoola: 10 g (umbes 2 tl; pluss veel lisatäidiseks)
  • Suhkur või mesi (valikuline): 1 tl, et aidata pärmi aktiveerida.
  • Täidised (kasutage mis tahes või eksperimenteerige!):
    • Värsked rosmariinioksad
    • Helveste meresoola
    • Kirsstomatid (poolitatud)
    • Rohelised või mustadoliivid
    • Peeneks lõigatud sibul

Focaccia retsept samm-sammult

  1. Sega tainas
    Vahusta suures kausis jahu ja peene meresoola. Lahustage eraldi kannus pärm (ja suhkur või mesi, kui kasutate) soojas vees; laske 5-10 minutit seista, kuni see on veidi vahutav. Vala pärmisegu ja 2 spl oliiviõli jahu hulka. Segage spaatli või kätega, kuni moodustub kobar, kleepuv tainas.
  2. Sõtke ja laske tainal kerkida
    Õlitage käed kergelt ja sõtke tainast kausis või puhtal pinnal 3-5 minutit, kuni tainas on ühtlane. Tainas on pehme ja veidi kleepuv – see niiskus annab focacciale õhulise murenemise. Pange tainas tagasi kaussi, määrige 1 spl oliiviõli, katke niiske rätiku või kilega ja laske soojas, tõmbetuulest vabas kohas kerkida 1-2 tundi või kuni tainas on kahekordistunud.
  3. Valmistage ette pann ja vormige tainas
    Õlitage 23×33 cm (9×13-tolline) pann või vooderdatud küpsetusplaat rohkelt 2 spl ekstra neitsioliiviõliga. Kandke kerkinud tainas ettevaatlikult pannile, käsitledes seda ettevaatlikult, et säilitada selle õhuline struktuur. Venitage tainast sõrmedega, kuni see täidab ühtlaselt panni. Kata lõdvalt kinni ja lase teist korda toatemperatuuril 30-45 minutit kerkida, kuni see on kergelt paisunud.
  4. Koorige ja toppige tainas
    Kuumutage ahju 220 °C (428 °F), tavaline seadistus. Tilguta pinnale veel oliiviõli. Vajutage õlitatud sõrmedega sügavaid mõlke üle kogu taina – see klassikaline “mõlkide” efekt aitab luua focaccia iseloomulikku tekstuuri ja peidab maitsetaskuid. Puista peale helvest meresoola, paiguta peale rosmariinioksad, tomatipoolikud, oliivid(rohelised või mustad oliivid ) või viilutatud sibulad vastavalt soovile.
  5. Küpseta
    Aseta pann keskmisele restile ja küpseta 20-25 minutit, pöörates kord, kuni focaccia on pealt kuldpruun, koorik on krõbe ja altpoolt koputades kõlab õõnes heli. Vajaduse korral grillige lühikest aega, et saada lisavärvi, kuid jälgige, et see ei kõrbeks.
  6. Jahuta ja serveeri
    Võta ahjust välja ja lase fokaccial enne viilutamist 10-15 minutit jahtuda. Nautige soojalt, tilgutades veidi rohkem oliiviõli või laske võileibade ja lisandite valmistamiseks täielikult jahtuda.

Näpunäiteid täiusliku Focaccia jaoks

  • Niisutamine on võtmetähtsusega: Suurem tainas (rohkem vett) annab õhulisema focaccia. Ärge lisage lisajahu, isegi kui tainas on väga pehme.
  • Palju head oliiviõli: Pannil ja tainas on autentse maitse saavutamiseks vaja kasutada rohkelt ekstra neitsioliiviõli.
  • Lase see hästi tõestada: Pikema ja aeglase kerkimise tulemuseks on kergem murenemine. Kasutage sooja kohta või sügavama maitse saavutamiseks asetage taigna üleöö külmikusse.
  • Ära küpseta üle: Küpseta, kuni see on lihtsalt kuldne, seejärel jahtu veidi, et vältida kuiva murenemist.
  • Kübemete tegemine on oluline: Vajutage sügavad, juhuslikud mõlgid, et kinni hoida õli, lisandeid ja maitset.
  • Kasutage pannil pärgamendipaberit, et oleks lihtne eemaldada, kui olete mures kleepumise pärast.

Focaccia variatsioonid ja asendused

  • Jahu vahetab: või kasutage sertifitseeritud gluteenivaba leivajahu gluteenivaba focaccia valmistamiseks (lisage ksantaani, kui teie segus seda ei ole).
  • Vegan versioon: Focaccia on loomulikult vegan, kui jätate ära mee ja tagate, et täidis on taimne.
  • Piirkondlikud lisandid: Focaccia di Recco”, kirsstomatid (“focaccia barese”), päikesekuivatatud tomatid, röstitud küüslauk või pecorino- või parmesanjuust (mitteveganid).
  • Ravimivahetused: Kasuta pune, tüümiani, basiilikut või värskete ürtide segu uute maitseprofiilide loomiseks.
  • Infusioonitud õlid: Vahetage mõned oliiviõlid tšilli- või küüslauguga immutatud õlide vastu, et saada lisapulbrit.
  • Oliivivalikud: Proovige D’Amico Pitted Green Olives või Bio Gustiamo Black Olives.

Focaccia säilitamine, soojendamine ja külmutamine

  • Toatemperatuuril: Hoida jahtunud focacciat õhukindlas kotis või konteineris kuni 2 päeva. Parima värskuse saavutamiseks nautige 24 tunni jooksul.
  • Külmkapis: Enne serveerimist toatemperatuurile tuua või uuesti soojendada, et taastada pehmus.
  • Uuesti soojendamiseks: Soojendage fokacciat fooliumisse ja soojendage 180 °C (350 °F) ahjus 7-10 minutit või rösti viilud pannil, et koorik taastuks. Vältige mikrolaineahjus küpsetamist, sest see muudab leiva närviliseks.
  • Külmutamine: Lase focaccial täielikult jahtuda, seejärel paki see tervelt või viiludena kilestikku ja fooliumisse. Külmutage kuni 2 kuud. Sulata toatemperatuuril, seejärel kuumuta ettevaatlikult uuesti, nagu eespool kirjeldatud.

Focaccia KKK ja tõrkeotsing

Mis on focaccia leib?

Focaccia on traditsiooniline itaalia lehtleib, mida küpsetatakse oliiviõli ja erinevate lisanditega. Seda hinnatakse selle õhulise, närvilise murenemise, kuldse kooriku ja mitmekülgsuse poolest – alates eelroogadest kuni võileibadeni.

Kuidas saada kerge ja õhuline focaccia?

Oluline on kõrge vee ja jahu suhe (hüdratsioon), nõuetekohane sõtkumine ja pikk, õrn tõus. Mitte kunagi ei tohi lisada liiga palju jahu; parima tulemuse saavutamiseks peab tainas jääma pehmeks ja veidi kleepuvaks.

Milline on parim jahu focaccia jaoks?

Leivajahu, universaaljahu või Itaalia 00 jahu sobivad kõik hästi. 00 jahu annab eriti pehme murenemise.

Kas focacciat saab teha ilma pärmita?

Traditsiooniline focaccia on pärmileib. Kiire, ilma pärmita versiooni saamiseks proovige asendada seda küpsetuspulbriga ja suurendada vedelikku, kuid oodake tihedamat ja vähem autentset tulemust.

Kuidas hoida focaccia pehme?

Ärge küpsetage liiga palju, kasutage rohkelt oliiviõli ja hoidke viilutatud leiba õhukindlas pakendis. Kuumutage enne söömist uuesti, et saavutada parim tekstuur.

Kas focacciat saab ette valmistada?

Jah! Võite valmistada focaccia tainast ja lasta sellel aeglaselt üleöö külmkapis kerkida. Küpseta värskelt enne serveerimist, et saavutada parim maitse ja tekstuur.

Milliseid lisandeid võib focaccia peal kasutada?

Klassikaliste lisandite hulka kuuluvad värske rosmariin, oliivid(rohelised või mustad), kirsstomatid, sibul, meresoolahelbed, päikesekuivatatud tomatid, küüslauk ja juust.

Kuidas vältida focaccia kleepumist pannile?

Õlitage oma küpsetuspanni ohtralt (või kasutage pärgamentpaberit koos õliga). See tagab krõbeda, kuldse kooriku ja lihtsa väljalaske.

Kas focaccia on vegan?

Jah! Focaccia on tavaliselt vegan – valmistatud jahust, veest, pärmist, soolast ja oliiviõlist. Lihtsalt kasutage mee asemel suhkrut ja valige taimseid katteid.

Miks minu focaccia on tihe või ei tõuse?

Selle põhjuseks on tavaliselt aegunud või mitteaktiivne pärm, külm tainas või see, et ei ole antud piisavalt aega kerkimiseks. Kasutage pärmi aktiveerimiseks sooja vett ja küpsetage tainas alati, kuni see on kahekordistunud.

Teenindusettepanekud

  • Oliiviõli dipiga: Serveeri viilud väikeste kaussidega ekstra neitsioliiviõli, palsamiäädikat või pestot.
  • Kõrvalseisjana: Focaccia sobib koos klassikaliste Itaalia suppide (nt minestrone), värskete salatite või Vahemere piirkonna mezze’dega.
  • Võileibade jaoks: Lõika horisontaalselt ja täida grillitud köögiviljade, juustu, soolatud liha või röstitud kana, et saada maitsvad paninid või võileivad.
  • Eelroogade laud: Kuubikutega ja serveerige oliivide, juustude ja dipidega, et saada kaunis eelroog.

Kas olete valmis küpsetama parimat ehtsat Itaalia focacciat? Selle lihtsa, ajaproovitud retsepti ja ekspertide nõuannete abil saate nautida kuldset, aromaatset leiba alati, kui inspiratsioon teid tabab. Buon appetito!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga