Kerge banaanikeeks on täiuslik hommikusöögiks, andes energiat ja olles samal ajal kergem traditsioonilistest versioonidest. See retsept on ilma suhkru ja laktoosita, kasutades magustamiseks vahtrasiirupit ning kookosõli asemel. See on suurepärane viis ära kasutada üleküpsenud banaane!
Koostisosad (vormi suurus 17×8 cm põhjalt ja 20×11 cm pealt, kõrgus 7 cm):
- 300 g küpseid banaane (viljaliha)
- 250 g nisujahu (tüüp 0)
- 85 g vahtrasiirupit
- 85 g toatemperatuuril kookosõli
- 80 g suhkruvaba riisipiima
- 30 g munakollaseid (umbes 2 munakollast)
- 9 g küpsetuspulbrit
- Kookosõli (vormi määrimiseks)
- Jahu (vormi määrimiseks)
- 20 g pekaanipähkleid (kaunistamiseks)
Valmistamine:
- Taigna ettevalmistamine
Koori ja purusta küpsed banaanid kahvliga ühtlaseks massiks. Lisa vahtrasiirup ja munakollased, seejärel sega hoolikalt vispliga. - Koostisosade ühendamine
Lisa kookosõli ja sega uuesti, seejärel sõelu juurde jahu ja küpsetuspulber. Sega tainas vispliga läbi ja lisa riisipiim. Sega seni, kuni tainas on sile ja ühtlane. - Küpsetamine
Tõsta tainas ettevalmistatud vormi (määrige vorm kookosõliga ja raputage kergelt jahuga). Tee taina peale noaga pikkupidi lõige ja puista peale jämedalt hakitud pekaanipähkleid. - Ahjus küpsetamine
Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 50-55 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga, seejärel lase keeksil vormis jahtuda, enne kui eemaldad.
Säilitamine:
Kerge banaanikeeks säilib toatemperatuuril kuni 2 päeva, kui katta see kella-kupliga. Soovi korral võib keeksi ka pärast küpsetamist sügavkülmutada.
Nõuanne:
Kookosõli võib asendada sarapuupähkliõliga, mis annab tugevama maitse. Alternatiivina võid kasutada ka tavalist taimeõli. Vahtrasiirupi asemel võib kasutada agaavisiirupit, kuid see muudab magusust ja maitset.