Schiacciata on traditsiooniline Toscana päritolu lame leib, mida sageli segatakse focacciaga. See retsept sisaldab lihtsaid samme, et valmistada autentset schiacciatat kodus.
Koostisosad
- 200 g tavalist jahu (Soovitame Caputo 00 tüüpi jahu)
- 300 g Manitoba jahu
- 340 g külma vett
- 3 g pärmi (soovitame Caputo pärmi)
- 5 g peensoola
- 5 g mett
- 20 g ekstra väärisoliiviõli
- Ekstra väärisoliiviõli pinna katmiseks, q.b.
- Peensoola pinna katmiseks, q.b.
Valmistamine
- Segage kausis Manitoba jahu ja tavaline jahu.
- Pulbristage värske pärm käte vahel ja lisage see jahule.
- Segage osaliselt vett, jättes osa vett hilisemaks kasutamiseks.
- Alustage taigna segamist puulusikaga, lisage ülejäänud vesi ja jätkake segamist.
- Lisage oliiviõli ja segage edasi puulusikaga, seejärel lisage mesi.
- Jätkake taina segamist, kuni see muutub kergelt pehmeks ja kleepuvaks.
- Niisutage käed kergelt ja sõtkuge käsitsi, tõstes taina ühte serva ja viies selle keskele. Korrake seda mitu minutit.
- Lisage sool ja viige tainas kergelt õlitatud kaussi, katke kilega ja laske kerkida umbes 90 minutit või kuni tainas on kahekordistunud.
- Pärast kerkimist niisutage kergelt tööpind ja käed, asetage tainas tööpinnale ja tehke 3 tugevduskorda (foldid). Asetage alumine ääreosa tööpinnale ja pealmine kokkuvajatav osa sellele peale, korrake seda veel 2 korda. Vormige pall, katke ja laske veel 30 minutit kerkida.
- Asetage küpsetuspaberi leht 30×40 cm küpsetusplaadile, määrige leht õliga ja pöörake tõusnud tainas plaadile. Venitage sõrmeotstega, lihtsalt tehes klassikalisi auke focaccia jaoks. Pihustage pinnale veidi vett ja veel veidi õli.
- Soolake maitse järgi (traditsioonilise versiooni puhul soolakogustega ei koonerdata). Küpsetage eelsoojendatud ahjus, staatilises režiimis, 230° juures umbes 7 minutit, seejärel langetage temperatuur 190° ja jätkake küpsetamist veel umbes 9 minutit. Eemaldage schiacciata küpsetusplaadilt ja asetage see ahju restile, küpsetage veel umbes 9 minutit 190° juures. Kui olete ahjust välja võtnud, määrige oma schiacciatat veel veidi õliga enne selle puhtalt nautimist või poolitamisest ja täitmisest.
Säilitamine ja Nõuanded
Selleks et nautida schiacciatat veel krõbedana, soovitame seda süüa kohe, kuid võite seda siiski hoida 1-2 päeva suletud kotis. Sel juhul soovitame seda enne söömist lühidalt ahjus soojendada.
Mesi on toit pärmile, kuid see annab ka taignale kena kuldse välimuse. Kui teil kodus mett pole või soovite alternatiivi, proovige kasutada sama kogust linnaseid või suhkrut.